Örnsköldsvik: 0660-503 00

Röbäck - Återvinning: 090-10 00 08

Jour Assistance: 020-912 912

En dag på Ume Assistance – Umeås lokalaste återvinningsföretag

Vissa tar cykeln till kontoret för ännu en dag vid dataskärmen, men på Ume Assistance är det mycket annat som händer. Idag tar vi rygg på Martin och Bosse för att få se vad som händer med ett gammalt element, en hög med stubbar och allt annat som bara ska bort. Allt detta sker på Ume Assistance välsorterade återvinningsstation i Röbäck.

Omtanke om miljön i grunden

Om det inte varit för miljön hade allt hamnat i havet eller i en stor grop, men för att vi ska behålla en fin miljö är det viktigt att vi tar hand om allt på rätt sätt. Det gör Ume Assistance.

-Det mesta handlar om sortering. Vi har otroliga möjligheter idag att ta hand om allt från trä till metall och i största möjliga mån använda materialet igen. För att göra det behöver vi sortera alla material för sig, i olika tjock- och storlekar. Sorteringen är det som kräver mest plats, vi har högar och containrar överallt för olika material, förklarar Martin Hansson, ansvarig för återvinningen och entreprenaden på Ume Assistance.

50-årigt familjeföretag

Ume Assistance startades för 50 år sen av Jan Hansson och drivs nu av hans tre söner Martin Hansson, Magnus Hansson och Mattias Hansson.

-Jag har aldrig jobbat med något annat och kan inte heller tänka mig att göra det! Återvinningen är otroligt viktig för mig. Jag var med och byggde upp den delen av företaget från start och det känns jättekul att vi har en sån stor och väl fungerande anläggning, berättar Martin vidare.

Egen anläggning

Sedan den egna anläggningen på Röbäck öppnades tar Ume Assistance nu hand om hela kedjan direkt från kunden. En viktig person på anläggningen för återvinning och entreprenad är Bosse Halén.

-Vi sköter allt och kör ut och hämtar material direkt hos kunderna som vi sedan tar hand om på vår anläggning. Hos oss sorterar vi ut det och gör biobränsle eller återvinner exempelvis metallen. Jag har jobbat här sedan 1981 och har stannat kvar i alla år, jag stormtrivs! Det är ett väldigt fint företag att jobba på, berättar Bosse.

– Det bästa med att jobba här är att få vara med och utveckla verksamheten. Jag har till och med fått vara med och bygga lastbilen jag kör varje dag, det kan man inte säga om varje arbetsplats, berättar Bosse vidare.

Största fokus på kunderna enligt Ålö

På Ume Assistance är det möjligheten att göra ett riktigt bra jobb åt kunderna som driver verksamheten framåt, samtidigt som Umeå förbättras.

– Ume Assistance är otroligt flexibla. De har verkligen förstått hur kundservice ska vara på riktigt. Vi har aldrig haft något problem och de hittar alltid lösningar på allt. Vi har kontinuerliga möten för att diskutera och vidareutveckla hanteringen av vårt avfall vilket känns mycket bra. Jag är otrolig nöjd med dem och kan helt enkel inte tänka mig att byta leverantör, kommenterar Per Gustafsson, Facility Manager på Ålö.

 

Helt rätt för lokala byggföretag

Briell Bygg AB anlitar Ume Assistance för att hantera det som blir över vid byggen. Det har dom gjort ända sedan anläggningen öppnades.

– Samarbetet med Umeassistens funkar mycket bra, riktigt bra service och vi får alltid det vi vill ha. Det är så smidigt att antingen beställa containrar till byggena eller bara åka dit och lämna avfallet. Nu har vi jobbat med dem i ett par år, och vi har alltid fått hjälpt direkt. Som entreprenör vill man jobba med bra underentreprenörer – och det är Ume Assistance, säger Lars Briell, ägare Briell Bygg AB.

Enkelt och miljövänligt

På Ume Assistance är det viktigt att återvinningen funkar enkelt och smidigt för att det ska bli så miljövänligt som möjligt.

-Vårt mål är att så många som möjligt ska återvinna sitt avfall på bästa sätt. Då måste det funka otroligt smidigt för att alla möjliga olika verksamheter ska kunna återvinna sitt avfall. Hos oss blir det både smidigt och bra för miljön, det är vårt mål kommenterar Bosse.

Och hur gick det då med elementet och stubbarna?

-Elementet är återvunnit som metallskrot och blir kanske en ny del till en maskin någonstans i Sverige. Stubbarna har blivit flis och kommer värma upp en stuga i Norrland när kylan biter till, avslutar Martin Hansson på Ume Assistance.